Gør mere af det, som gør dig glad

For nogle er de årlige nytårsforsæt en kærlig påmindelse om alle de ting, man ikke ønsker at glemme i en travl hverdag. En motiverende gulerod, og måske mest af alt blot en hyggelig tradition. For andre er det hammer fra en allerede fyldt værktøjskasse til at slå sig selv i hovedet med. Det kommer selvfølgelig an på, hvad du har for vane at skrive på din nytårsforsætliste - drik flere øl med vennerne og skift karriere kan absolut være to lige så vigtige ting, men stiller nogle ret forskellige livskrav - eller hvad du i det hele taget har for vane at opstille dig selv af mål og drømme. Mange lever allerede et liv fyldt med regler og idealer - og vi er ikke altid helt bevidste om, det egentlig er vores egne - og en nytårsforsætliste kan derfor, for nogle, blive endnu en korsanger bidragende til ens livshymne om alle de ting, man alligevel ikke lykkes med.

Vi kan blive så fokuseret på det, vi prøver at nå i mål med, at vi ikke er opmærksomme på, om vejen derhen er meningsfuld eller givende for os. Eller om selve målet er, for den sags skyld. Det er ikke ensbetydende med, at alt skal føles godt og ubesværet, og hvis det ikke gør, skal du bare lade være med at gøre det, men at vi godt må stoppe op, stille spørgsmål, vælge en anden vej eller helt skifte mening. Det gør os ikke vægelsindede, ubeslutsomme eller retningsløse. Tværtimod giver det plads til at være tro mod sig selv og rustet til at navigere i en verden, der sjældent er så lige til, som man kunne ønske sig. Og det kan en målliste vanskeliggøre alt efter, hvor blindt du stirrer dig på den. Lister og målsætninger er heller ikke lige motiverende for alle, og kan tage fokus fra alt det fine og vigtige som sker hér og nu. Selvfølgelig er der tidspunkter i vores liv, hvor vi er mindre til stede og holder ud - eksamensopgaver, arbejdsprojekter, familieforhold etc. - for at komme over på den anden side eller for at komme tættere på netop det, som er vigtigt for os. Selvfølgelig er der kampe, der skal tages og slag som skal slåes. Det handler mere generelt om ikke hele tiden at være på vej, men at være til stede og have tillid til, at det du allerede gør, som et gennemsnitligt velforvaret menneske, er godt. Så. Det er altså ikke ensbetydende med, at hvis du har et marathon stående på dit nytårsforsætliste, at du skal sige “nevermind!”, folde en papirsflyver af din trænings- og kostplan og gå ud at købe dig en stor is (måske ja til isen, hvorfor ikke), men at du skal gøre det, fordi du elsker at løbe og fordi det kunne være en fed udfordring - og ikke fordi alle andre gør det og det lyder fedt at sige til parmiddagen, at man har løbet et marathon, når du måske i virkeligheden allermest har lyst til at gå til mavedans på et FOF-aftenhold. Eller lære kantonesisk. Eller gå noget mere i biografen.

Et nyt år behøver ikke at være ensbetydende med nye ting eller at højne barren. Gør istedet mere af det, som du allerede gør og som gør dig glad. Som giver dit liv mening og værdi. Og det uanset om det er madklub med vennerne eller Netflix alene hjemme i sofaen. For hvad der er meningsfuldt og værdifuldt for os hver især, er meget forskelligt, og selvom nytårsforsætlister og livsmålslister ofte udspringer af netop dette, kan de i sidste ende alligevel risikere at fjerne ens fokus, fordi det ikke længere handler om det værdifulde udgangspunkt, men om det specifikke nedskriblede mål. Skænk dig et glas rødvin mere i aften, tag et ekstra stykke kransekage og lad opvasken stå til to dage efter nytårsfesten. Mit bud er, at det helt af sig selv - om nødvendigt - vil give en naturligt lyst og et overskud til alle gulerødderne, løbeturerne (eller mavedanstimerne), jobskifterne og hovedrengøringerne. Og hvis ikke. Så har du allerede fat i den lange ende. Gør mere af det, som gør dig glad.

Rigtig godt nytår.

Forrige
Forrige

Husk kroppen. For kroppen husker.

Næste
Næste

Er jeg ved at blive helt skør?