Myter om "Det Stærke Menneske"

At være et stærkt menneske indebærer, at du er et menneske, som…

… tør sige fra og sætte grænser. Unægtelig en god kvalitet at have. Men der er mange måder at gøre det på, og at stå og råbe på barrikaderne er ikke den eneste. At sætte en grænse, når den er langt overtrådt, at gøre det i tavshed, at sætte og rykke grænser gennem et helt liv er også at turde sige fra og at sætte grænser.

… har overskud og overblik i svære tider. At have mentalt overblik hænger sammen med at have mentalt overskud, og overskud er en følelse, vi har til låns, og som kommer forskelligt til udtryk. Der er dem, som har overskud og overblik til holde sammen på folk og lede dem i svære tider, og så er der dem, som har overskud og overblik til at få sidemanden til at grine, mens alle andre har mistet humøret. Og alle mulige andre varianter derimellem. Og så er der de dage, hvor du har hverken eller, men det gør dig ikke til et ikke-stærkt menneske. Det gør dig bare til menneske.

… er robust. Vi støder på ordet alle vegne, men er vi overhovedet enige om, hvad det indebærer? Og hvorfor har man både som HR-ansvarlig og Kvickly-medarbejder brug for at være ”robust”? Hvad er det for nogle skæbnesvangre hændelser, som man regner med, at ens medarbejdere skal udsættes for? Det er diskuteret, om kravet til robusthed i virkeligheden ikke er en individualisering af belastende og krævende arbejdsforhold, så hvis du ikke kan holde til mosten, well så var du måske ikke så robust alligevel. Men, at være robust er ikke at holde til hvad som helst uden at kny. Det er meget mere fleksibelt, og den robusthed der stilles krav til i vores del af verden, hænger i højere grad sammen med at kende sine grænser og sige fra, at vide hvornår, man har brug for at spørge en kollega eller bede en ven om hjælp – måske nok at holde hovedet over vande for en stund, men også at vide hvornår det er tid til at svømme i land.  

… ikke får stress. Muligvis én af de mest sejlivede myter. Alle kan få stress. Alle. Det er en udsøgt lille cocktail, som består af: graden af belastning, den tidsperiode belastningen (eller belastningerne) har varet ved, de ressourcer man har til rådighed personligt og i sit privat- og arbejdsliv, og den løbende mulighed eller mangel på samme for at restituere. Blandingsforholdene kan være ret så forskellige fra person til person, men alle kan få stress.

Hvad styrke er, afhænger af hvilken situation, du befinder dig i og hvilken udfordring, du står overfor. Skal du flytte op på tredje sal, har du brug for en anden styrke, end den styrke du kan have brug for i dig selv og andre, når man mister én, som man har kært. Vi skal holde op med at tænke egenskaber og kvaliteter som statiske og endimensionelle størrelser. Det er fint nok, når du udfylder biografien på din Tinder-profil eller når du død og pine bliver bedt om at udfylde endnu en personlighedstest på dit arbejde - jeg er typen som - men i alle andre livssammenhænge bør vi tænke i langt flere farver og nuancer.

Forrige
Forrige

At være angst og okay

Næste
Næste

5 gode råd om søvn